Søg i denne blog

onsdag den 7. august 2013

Om at bo på 43 m2 med to små børn..Kolonihavelivet er virkelig skønt! Det er småt og anderledes - men virkelig skønt!Vi købte vores kolonihave i august 2009. Vi havde lige fået vores første barn, Ella, i juni - og blev fuldstændig forhippet på at få græs under fødderne og luft og vind i håret. Vi bor i lejlighed på skønne Frederiksbjerg i Århus og er udpræget bymennesker - elsker det pulserende liv og mulighederne der er ved at bo midt i byen.
MEN - vores lille pige skulle jo også have mulighed for sandkasse, blomster og soppebassin.
Så derfor forhørte vi os hos venner og bekendte (som kender andre kolonister) om deres erfaringer. Og flere kendte folk med haver i de tre haveforeninger der ligger ved Åhavevej i Århus - det var super fedt da vi jo bor en lille cykeltur derfra.

Vi skrev os op i to af haveforeninger og stod langt nede på listerne (nr. 87 0g 103) - dårlige udsigter, da de i gennemsnit sælger 10 haver om året.
Så kunne vi jo godt regne ud, at det kunne tage lang tid. Den sidste haveforening skulle man møde personligt op i, for at blive skrevet op hos. Så vi pakkede Ella ned i barnevognen og gik derud. Og til vores store held, var der én have til salg. Den havde været i bud til hele ventelisten og ingen ønskede den. Så gad vide hvad det var for én??
Vi tog ned og så på den og den var i virkelig dårlig stand. Men da vi jo som sagt var MEGET forhippet - blev vi total grebet af ideen om bare, at komme ind i en haveforening - så måtte vi jo ændre på huset i det omfang vi kunne..

Vi har ikke fortrudt det på noget tidspunkt - men det blev en omfattende affære. Vi har faktisk totalrenoveret huset siden og flyttede først ind i huset sidste sommer - godt 3 år efter vi havde købt det og en lillebror rigere.
Tilgengæld har vi fået det præcis som vi ønsker det. Vi har også brugt mange penge på huset og alt er udskiftet - undtagen det halve af taget. Totalrenoveringen gjorde det muligt at ændre huset indvendigt - og bytte om på rum og funktion.

Huset er 43 m2 fordelt på soveværelse, bad/toilet, børneværelse, lille opbevaringsrum, køkken og stue. På grund af den meget lille plads besluttede vi at ingen af rummene skulle lukkes - i stedet indsatte vi skydedøre mellem hver rum (markeret som det stiplede på plantegningen). Skydedørene fungerer så godt - de gør rummene åbne og lyse, men slutter fint til og lukker lyset ude når de er lukket og så tager de ingen plads - modsat almindelige døre, som skal bruge plads til at åbne i.I soveværelse og børneværelse er indretningen bygget op omkring rummets primære funktion - sovefunktionen. Sengen i soveværelset er bygget som en stor kasse fra væg til væg, med to store opbevaringsskuffer som er bygget ind i kassen.
I ungernes værelse var der oprindeligt en alkovelignende seng, da vi købte huset og den ide synes vi var super fin at genskabe igen, da huset blev renoveret. Dog skulle der være plads til to børn - så løsningen blev derfor en lukket køjeseng med indbygget skab i enden. Du kan læse mere om køjesengen lige herDa vi renoverede huset lavede vi et lille opbevaringsrum mellem børneværelset og køkkenet. Det er et lille rum på 4 m2 - men med en meget stor betydning og funktion. Her kan der være alt fra værktøj, støvsuger, tørrestativ, bleer, sko, vasketøj, elskab, varmvandsbeholder, maling, arbejdstøj, overtøj, tasker og meget meget mere! Fantastisk med et sted at stille al rodet.

Og hvordan er det så at bo herude? Det er fedt!

Vores første sæson havde vi sidste år og der boede vi her permanent i vores tre ferieuger og ellers i weekenderne. Jeg var dog ikke helt solgt til ideen sidste år - synes vi rejste meget frem og tilbage - så var vi hjemme 4 dage og så i kolo 3 dage, og hver gang skulle der pakkes ned og pakkes ud og vaskes tøj, tømmes køleskab, fylde køleskab og så videre  og videre. Det var lidt forvirrende og hårdt arbejde med to små børn på 1 og 3 år - samtidig var det super skønt at være der, men jeg savnede også mit hjem i byen! Resten af familien synes der imod ikke at lide nogen gener af det. Måske det bare var en tilvænningssag for mig som er super glad for mit hjem og for byen.

I år har det været helt anderledes - vi tog herud et par weekender i foråret og ordnede lidt i haven og nød de varme solskinstimer. Børnene var blevet et år ældre og var meget nemmere at tage med frem og tilbage - i starten af Juni holdt vi ungernes fødselsdage og herefter flyttede vi herud permanent! Vi har haft det super og vejret har jo mildest talt været helt perfekt - vi har nydt haven og vi har givet vores børn lige præcis det vi ønskede os med kolonihaven - nemlig græs under fødderne og luft i håret!

Så hvis du stadig læser med her til sidst og måske sidder og overvejer et kolonihaveliv - vil jeg bare sige - GØR DET. Det er skønt med skønt på og en super god pendant til livet i byen!

Vil til sidst gerne sige tusind tak for den store interesse der var til mit tidligere indlæg - jeg har modtaget så mange søde kommentar herinde og særligt på mail! Jeg har læst dem alle med glæde og håber hermed at jeg har fået besvaret mange af jeres spørgsmål til livet i kolonihaven!14 kommentarer:

 1. Sikke et skønt indlæg! Det må virkelig kræve noget overskud at gå i gang med sådan en stor renovering. Det er jo bare blevet SÅ fint! Og vildt smart med skydedørene. Det har jeg også overvejet til børnenes deleværelse, så de kunne få deres "eget" Men dem jeg foreslog det til, mente ikke at de ville lukke nok til. Men hvor er jeres skydedøre fra?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din fine kommentar! Ja det tog sin tid at renovere huset - heldigvis vidste vi det ikke på forhånd - håbede hvert år, at den kommende sommer blev der vi flyttede ind - og det ene år tog det andet! Havde du spurgt mig inden om jeg kunne vente tre år på at det blev færdigt havde svaret nok svaret anderledes...
   Skydedørene er så fantastisk en ide og vi overvejer kraftigt at tage ideen med hjem på ungernes deleværelse i lejligheden! Dørene er købt i Stark!
   Held og lykke med projektet!

   Slet
 2. Jeres kolonihave ser simpelthen også bare SÅ hyggelig ud, men det har jeg efterhånden vist kommenteret mange gange på insta. :)

  SvarSlet
 3. Fantastisk indlæg :) det var lige det jeg efterspurgte.
  Har i mon billeder af omvygningsprocessen, og evt et får og efterbillede af huset og haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ditte,
   Vi har masser af billeder fra ombygningen og før og efter, de ligger blot på en anden computer, som jeg ikke lige har her ude i kolo.
   Det må blive i et senere indlæg..

   Slet
 4. Helt fantastisk ekstra hjem I har skabt jer.

  SvarSlet
 5. Så fantastisk. Har selv en kolo (evajj på insta) og vi elsker det! Vi kan ikke bo derude da vi ikke har varmt vand, bad el vaskemaskine. Men vi er der rigtig meget og nyder det! Vores søn på 2 elsker det også og ligesom dig har jeg det så godt med at give ham den oplevelse det er at have en have, legehus, træer, huler, sandkasse osv. Vores hus er ikke nær så fint som jeres, vi gav kun 29000, men der er el og træk og slip, og ja, det er hyggeligt. Ikke sommerhus agtigt men skønt alligevel. Er meget inspireret af alle dine billeder fra kolo og vil tillade mig at kopiere et par ideer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva!
   Ja kolonihavelivet med børn er fantastisk - skønt at se ungerne nyde det frirum der er i haven!
   Er det planen at I skal kunne bo der på sigt? Vi har heller ikke vaskemaskine herude - men det synes jeg nu egentlig fungerer meget fint!
   Du skal være velkommen til at nuppe ideer - det er jo det smukke ved blogland!

   Slet
 6. Fantastisk indlæg! Jeres kolonihave er så skøn, men det er den drøm der har drevet jer bestemt også. Synes jeres udgangspunkt med børnene der skal have græs under fødderne er så smukt. Jeg er sikker på de vokser op med mange kærlig sommerminder fra kolonihaven.
  Det er skønt at følge dig både her og på insta, så mange positive glimt :-) og så kunne du da godt have mini bloghygge i kolonihaven, jeg medbringer gerne kage ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Marie!
   Bliver helt varm inden i af din søde kommentar!
   Og synes ideen om et lille mini-blog-halløj er sådan en god ide - Fie har luftet tanken før! Jeg ligger gerne kolonihave til! Måske vi skal finde en dag i september??

   Slet
 7. Skønt indlæg :) Jeg er helt vild med med jeres kolonihave. Og du skaber virkelig en lyst hos mig til selv at få en kolonihave.
  Som altid, fantastiske billeder af dine børn, og det der er omkring dig.
  Jeg nyder at følge dig her på bloggen og bestemt også på instagram :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar Simone!
   Kan kun anbefale at få kolonihave - det er et skønt supplement til livet i byen - do it do it!

   Slet

Tak fordi du tog dig tid til at lægge en kommentar - det betyder meget for mig og jeg læser med glæde hver og en! Tak!